Pieczona szynka w majonezowej marynacie

Przepisy na potrawy kuchni staropolskiej w nowym, jeszcze smaczniejszym wydaniu.

Szynka będzie dobrze smakować zarówno na gorąco, jak i na zimno- do kanapki
Szynka będzie dobrze smakować zarówno na gorąco, jak i na zimno- do kanapki123RF/PICSEL

Składniki

  • 1,5 kg szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki chrzanu ze słoika
  • 200 g marmolady pomarańczowej
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/4 płaskiej łyżki soli

Sposób przygotowania:

1. Szynkę opłucz i osusz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Majonez wymieszaj z chrzanem, czosnkiem, tymiankiem, solą, pieprzem i marmoladą. Szynkę natrzyj marynatą. Przykryj i włóż do lodówki na całą noc.

2. Szynkę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 1,5 godziny. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Zobacz także:

Krewetki z czosnkiem i szynkąStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas