Pieczona szynka w majonezowej marynacie
Przepisy na potrawy kuchni staropolskiej w nowym, jeszcze smaczniejszym wydaniu.

Składniki
- 1,5 kg szynki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżeczki chrzanu ze słoika
- 200 g marmolady pomarańczowej
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/4 płaskiej łyżki soli
Sposób przygotowania:
1. Szynkę opłucz i osusz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Majonez wymieszaj z chrzanem, czosnkiem, tymiankiem, solą, pieprzem i marmoladą. Szynkę natrzyj marynatą. Przykryj i włóż do lodówki na całą noc.
2. Szynkę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 1,5 godziny. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Zobacz także: