Pieczone jabłka z kozim serem
Chcesz zaskoczyć gości oryginalnym, lecz prosty daniem? Oto przepis na pieczone jabłka z kozim serem!

Składniki
- 4 średniej wielkości jabłka
- 10 dag koziego sera
- 25 dag surowej żurawiny
- 2 łyżki cukru
- garść włoskich orzechów
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka miodu lipowego
- pieprz
- 8 gwiazdek anyżu
Sposób przygotowania:
1. Jabłka umyj, osusz i odkrój "czapki" w 1/3 wysokości.
2. Żurawinę przepłucz w zimnej wodzie, odsącz i wrzuć na patelnię. Dodaj 4 łyżki cukru, 2 łyżki wody i chwilę podduś.
3. Wymieszaj kozi ser z suszonym tymiankiem, żurawiną, miodem lipowym i szczyptą pieprzu.
4. Tak przygotowany farsz nałóż do wydrążonych owoców i wetknij po jednej gwiazdce anyżu. Umieść jabłka w naczyniu żaroodpornym, po czym wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz około pół godziny.
Zobacz także: