Pieczone ziemniaczki z boczkiem i serem
Mają dużo składników odżywczych, są niedrogie i aż się proszą, by przyrządzić z nich pyszną kolację!
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj, ale ich nie obieraj. Zalej je wodą i ugotuj na półtwardo.
2. Po ostudzeniu natnij ziemniaki wzdłuż i odkrój z nich 1/3. Z odciętych części wybierz łyżką ziemniaki i przełóż je do miski (skórki wyrzuć, nie będą już potrzebne). Z pozostałych ziemniaków również wydrąż około 2 centymetry.
3. Dodaj je do miski razem z rozgniecionym twarogiem, mlekiem, szczyptą soli, pieprzu i rozmarynu.
4. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Przesmaż je na oleju i dodaj do Nasze pyszne masy. Wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
5. Napełnij farszem ziemniaki. Ułóż je na blasze posmarowanej oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 15 minut.
6. Następnie wyjmij ziemniaki z piekarnika. Ułóż na nich pokrojony w kosteczkę bekon lub boczek i posyp mozzarellą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj jeszcze przez około 5 minut. Na upieczone ziemniaki nałóż porcję śmietany i posyp szczypiorkiem.
Zobacz także: