Pieczony czarniak norweski
Pyszny i zdrowy sposób na obiad
Składniki
- 700g fileta czarniaka norweskiego, bez skóry i bez kości
- 6 szt. ziemniaków
- 200g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżej pietruszki
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 6 szt. pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz
- olej
na sos
- 3 łyżki pietruszki
- 1 łyżka świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki stołowe kaparów
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Rozgrzej piekarnik do 180°. Czarniaka norweskiego pokrój na równe porcje. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pokrojone ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym, posól i skrop oliwą. Włóż ziemniaki do rozgrzanego piekarnika (górna część) na ok. 15 minut.
Pokrój pieczarki i drobno posiekaj czosnek, natkę pietruszki i bazylię. Podsmaż pieczarki i czosnek na niewielkiej ilości oliwy przez 1-2 minuty. Dodaj pietruszkę i dopraw solą i pieprzem. Podsmażone i doprawione pieczarki dodaj do ziemniaków w naczyniu. Posyp bazylią, solą i pieprzem, dodaj czarniaka. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wyłóż wokół ryby. Piecz w piekarniku przez ok. 15 minut.
Sos: Drobno posiekaj pietruszkę, miętę i czosnek. Zmiksuj kapary, musztardę i oliwę z oliwek. Wymieszaj razem wszystkie składniki, aby uzyskać gęsty kremowy sos. Danie podawaj z sosem obok ryby.
Czas przygotowania: 20 - 40min
Porcja dla 4 osób
Czytaj też: