Rozgrzej piekarnik do 180°. Czarniaka norweskiego pokrój na równe porcje. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pokrojone ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym, posól i skrop oliwą. Włóż ziemniaki do rozgrzanego piekarnika (górna część) na ok. 15 minut.
Pokrój pieczarki i drobno posiekaj czosnek, natkę pietruszki i bazylię. Podsmaż pieczarki i czosnek na niewielkiej ilości oliwy przez 1-2 minuty. Dodaj pietruszkę i dopraw solą i pieprzem. Podsmażone i doprawione pieczarki dodaj do ziemniaków w naczyniu. Posyp bazylią, solą i pieprzem, dodaj czarniaka. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wyłóż wokół ryby. Piecz w piekarniku przez ok. 15 minut.
Sos: Drobno posiekaj pietruszkę, miętę i czosnek. Zmiksuj kapary, musztardę i oliwę z oliwek. Wymieszaj razem wszystkie składniki, aby uzyskać gęsty kremowy sos. Danie podawaj z sosem obok ryby.
Czas przygotowania: 20 - 40min
Porcja dla 4 osób
Czytaj też: