Reklama

Pieczony filet z pstrąga

Lekko, zdrowo i przede wszystkim smacznie. Polecamy sprawdzony przepis na pieczone pstrągi z pieczonymi ziemniakami.

Składniki

  • 4 pstrągi potokowe najlepiej z Ojcowa
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • czosnek niedźwiedzi suszony
  • masło klarowane do pieczenia

Składniki do podania

  • kapusta kiszona
  • ziemniaki pieczone
  • cząstki cytryny

Składniki na ziemniaki z pieca

  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • tymianek
  • oliwa

Przepis pochodzi z 342. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszorować i pokroić w ósemki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać cebulą pokrojoną w piórka. Dorzucić czosnek w łupinie. Przyprawić tymiankiem, oprószyć solą, skropić oliwą. Wymieszać i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Ryby pozbawić głów, wyciąć kręgosłupy, odciąć płetwy oraz paski mięsa od strony brzucha. Widoczne ości usunąć pęsetą.

Tuszki skropić wewnątrz sokiem z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Filety złożyć i umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Posmarować roztopionym masłem i upiec w piekarniku (30 minut, temp. 180 st. C).Podawać z cząstkami cytryny, pieczonymi ziemniakami oraz kapustą kiszoną.

Reklama

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy