Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Usuń gniazda nasienne z papryk, a miąższ porwij na spore kawałki. Obierz cebule, pokrój na ćwiartki i podziel na płatki. Włóż paprykę i cebulę do brytfanny o wymiarach 30 x 40 cm. Dużym ostrym nożem ostrożnie rozkrój kurczaka od spodu, tak żeby dało się go rozpłaszczyć, a później ponacinaj udka. Włóż kurczaka do brytfanny, dopraw harissą i odrobiną soli morskiej oraz czarnego pieprzu i skrop czerwonym octem winnym. Starannie natrzyj mięso przyprawami, żeby dotrzeć do wszystkich zagłębień.
Ułóż kurczaka płasko na warzywach skórą do góry i wstaw do piekarnika na mniej więcej 50 minut, żeby mocno przyrumienił się z wierzchu i upiekł w środku. Przed podaniem posyp go listkami mięty.
W jednej porcji: kalorie 297 kcal, tłuszcze 11,4 g, tł. nas. 2,7 g, białka 35 g, węglow. 13,9 g, cukier 12,2 g, sól 0,9 g, błonnik 5,8 g.
Przepisy pochodzą z książki Jamiego Olivera "5 składników. Gotuj szybko i łatwo". Wyd. Insignis Media 2017. Przekład Maria Brzozowska
Zobacz także: