Reklama

Pieczony pieróg kornwalijski

​Absolutny faworyt wśród Brytyjczyków! Hit! Bestseller! Pycha! Każdy - tak - KAŻDY Brytyjczyk uwielbia i ubóstwia Cornish pasties (Calzone angielskie/pieróg kornwalijski).

Jest to, powiedzmy po polsku, pieczony pieróg z ciasta z nadzieniem warzywno-mięsnym. Można go też spotkać pod nazwą calzone, którą dobrze znacie. Tak czy siak, z Cornish pasty można naprawdę eksperymentować z różnymi farszami. Niektórzy lubią nadziewanego serem i cebulą lub samymi warzywami, lub tylko mięsem. Na ciepło i na zimno. W każdej wersji będzie równie smaczny i sycący.

Cornish pasties w Anglii były popularne wśród górników, ponieważ można je było zabrać z domu, bo mieściły się w kieszeni. Mogli w kopalni, pod ziemną, zjeść je podczas krótkiej przerwy. Idealnie sprawdziły się również zimą jako "ogrzewacz rąk", kiedy żona rano podgrzała Cornish pasties i dała mężowi na zimny, nieprzyjemny spacer do kopalni.

Reklama

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki

115 g smalcu

20 g margaryny

1 łyżeczka soli

zimna woda

1 jajko, roztrzepane z małą ilością wody (do "malowania" ciasta)

Farsz:

200 g wołowiny

175 g ziemniaków

125 g brukwi

2 małe cebule

masło

Sposób wykonania:

Włóż do miksera mąkę, smalec, margarynę i sól i zamieszaj pulsacyjnie, aż mieszanka będzie przypominać okruchy (można też poszatkować nożem). Do tego wmieszaj tyle zimnej wody (ok. 175 ml), żeby powstało ciasto: jest ono gotowe, jeśli odchodzi od ścianek miski, nie przyklejając się. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na przynajmniej 2 h.

Pokrój wołowinę i warzywa na kawałki podobnej wielkości, przypraw solą i pieprzem i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.

Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość ok. 5 mm i wytnij dwa kółka (im większe, tym większy będzie twój pieróg). Wyłóż farsz na placki, pozostawiając wolne miejsce przy krawędzi, i dodaj spory kawałek masła na wierzch farszu.

Pomaluj krawędzie ciasta jajkiem, które wcześniej roztrzepałeś z odrobiną wody, a następnie sklej brzegi tak, by pieróg był szczelny (możesz, także dla dekoracji, zrobić to zębami widelca). Na koniec wytnij małą dziurkę (około półcentymetrową) w górnej części każdego pieroga, dzięki czemu będzie mógł wydostać się z nich nadmiar pary. Posmaruj pozostałym jajkiem.

Wreszcie rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 20 minut, aż pierogi będą złote. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez kolejnych 20 minut.

Kiedy uznasz, że Cornish pasties są gotowe, wyłóż je na talerz, możesz polać keczupem, HP Brown Sauce, majonezem lub czym chcesz. Ważne, żeby były smaczne, a smaczne będą na bank! I JEMY!

Przepis pochodzi z książki: "Kevin sam w kuchni"

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy