Pieczony schab z sosem
Planujesz uroczysty obiad? Postaw na tradycję - wypróbuj przepis na kruchy schab w sosie żurawinowym.

Składniki
- 30 dag żurawiny
- 2 jabłka
- 2 czerwone cebule
- kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- łyżeczka cynamonu w proszku
- 3 łyżki brązowego cukru
- pół szklanki czerwonego octu winnego
- 2 kg schabu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- tymianek
Sposób przygotowania:
1. Schab umyj i odsącz przy pomocy papierowego ręcznika. Przełóż do miski i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie polej oliwą, posyp tymiankiem i połową posiekanego czosnku. Odstaw na noc do zamarynowania.
2. Na patelni podsmaż mięso na złoty kolor. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut. Piecz w temperaturze 180°C. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i nakryj folią aluminiową.
3. Jabłka obierz i drobniutko pokrój. Dodaj pokrojone w kostkę cebule, resztę czosnku, żurawinę, plasterki imbiru i pozostałe składniki. Gotuj 10 minut, następnie zmniejsz ogień i duś 1,5 godziny pod przykryciem. Gdy zgęstnieje, podawaj z mięsem.
Zobacz także: