Piekielny kurczak
Znudziły ci się smażone kotlety z piersi kurczaka i potrawka? Przygotuj z kurczaka dania na ostro. Potrawy wyjdą nawet początkującej gospodyni, a zachwyt gości murowany!
Składniki: 12 skrzydełek kurczaka, 8 łyżek oleju, 4 łyżki koncentraty pomidorowego przyprawa uniwersalna, 1 łyżka musztardy (sarepskiej), sól, pieprz.
Przygotowanie:Skrzydełka dokładnie oczyścić, umyć i lekko osuszyć. Przyprawę uniwersalną wymieszać z olejem, posmarować nią skrzydełka. Mięso wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Następnie każde skrzydełko owinąć folią aluminiową i ułożyć w piekarniku. Piec ok. 40 minut w temp. 220°C. Koncentrat pomidorowy wymieszać z musztardą. Upieczone skrzydełka odwinąć z folii aluminiowej, wierzch mięsa posmarować sosem pomidorowo-musztardowym. Piec jeszcze chwilę, aż skórka stanie się chrupiąca i złocista.
Składniki (4 porcje): 400 g piersi z kurczaka, 1,5 cm korzenia imbiru, 1 papryczka chili, po pół strąka czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 150 g kapusty pekińskiej, 2 łyżki oleju, 100 g kiełków fasoli 1-2 łyżki słodkiego sosu chili, 3 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz.
Przygotowanie: Oczyszczone piersi z kurczaka pokrój w cienkie plastry i posól. Imbir obierz i pokrój w podłużne paseczki. Wyjmij pestki z papryczki chili i też pokrój ją w paseczki. Oczyść papryki i liście kapusty. Warzywa opłucz i odsącz. Wszystkie pokrój w kostkę. Rozgrzej olej i na wolnym ogniu przez 5 minut smaż mięso z kurczaka. Dodaj imbir, papryczkę chili i papryki. Smaż jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodaj kapustę pekińską i kiełki. Zalej sosem chili i sosem sojowym. Duś, aż zmięknie kapusta. Podawaj z ryżem.
Składniki: (4 porcje) 500 g piersi z kurczaka, 2 cebule, 5 łyżek oliwy, 500 g ryżu jaśminowego (może być inny), 400 g rozgniecionych pomidorów, 6 liści laurowych, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz.
Przygotowanie: Cebulę obierz, pokrój ją w talarki i podsmaż w głębokiej patelni na 2 łyżkach oliwy. Dodaj rozgniecione pomidory, wymieszaj i zagotuj. Ryż opłucz i dołóż do sosu cebulowo-pomidorowego. Dolej 300 ml wody, zamieszaj. Posól, posyp pieprzem i wrzuć liść laurowy. Jeszcze raz zamieszaj i gotuj przez 4-5 min. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Potrawę przykryj szczelną pokrywką, wstaw do gorącego piekarnika, który teraz wyłącz. Potrawę pozostaw w piecu na 20 min. Piersi z kurczaka oczyść, umyj, posól i podsmaż na pozostałej oliwie z obu stron. Usmażone mięso porozrywaj widelcem na kawałki. Dodaj do gotowego ryżu i delikatnie wymieszaj. Natychmiast podawaj.
Składniki (4 porcje): 600 g piersi kurczaka, cebula, 200 g pieczarek, 3 łyżki oleju, 1 łyżka przyprawy curry, 1 łyżka mąki tortowej, 400 ml mleka kokosowego, 1 łyżka mieszanki przypraw, 100 g mrożonego groszku, 2 łyżki posiekanej kolendry, sól, pieprz.
Przygotowanie: Mięso z kurczaka oczyść i pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Powoli przyrumień na nim ze wszystkich stron pokrojone mięso. Posól je, posyp pieprzem i zdejmij z patelni pozostawiając na niej powstały sos. Do sosu dolej pozostały olej i podsmaż na nim cebulę z pieczarkami. Dosyp przyprawę curry i mąkę. Wlej ok. 250 ml zimnej wody i dobrze wymieszaj. Dolej mleko kokosowe i wsyp mieszankę przypraw. Dodaj podsmażone uprzednio mięso i gotuj przez ok. 10 minut. Dosyp groszek (bez rozmrażania) i gotuj na małym ogniu ok. 5 min. Kolendrę opłucz i dość grubo posiekaj. Dodaj do dania tuż przed końcem gotowania. Natychmiast podawaj.
Tele tydzień 33/2011