Reklama

Pielmieni - pierogi rosyjskie

Podawaj polane masłem lub śmietaną. Mogą też być dodatkiem do rosołu albo czerwonego barszczu.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso wymieszaj z posiekaną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki. 

Do przesianej mąki dodaj 1 szklankę letniej wody, jajko oraz szczyptę soli. Zagnieć jednolite ciasto. Włóż do lodówki na ok. 60 min. 

Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Kieliszkiem wytnij krążki o średnicy 5-6 cm. Na każdym połóż po łyżeczce nadzienia. Brzegi zlep jak pierogi, a następnie zlep dwa rogi pierożka (tak jak uszka). 

Gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: pierogi | domowe pierogi | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy