Pierniczki cynamonowe

123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cynamon
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 2 szklanki mąka pszenna
  • 4 łyżki miód naturalny
  • cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masło
7 i wiecej osób

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść.

Włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać wzory według upodobań, najlepiej gotowymi foremkami do ciastek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut.

Ciasteczka zostawić do wystygnięcia. Ułożyć na półmisku. Przybrać kandyzowanymi owocami i kolorowymi cukierkami.

Można również po wystudzeniu przystroić je lukrem, np. białym. Zaś jeżeli zrobimy dziurkę, nawleczemy na ozdobną nitkę, można zawiesić ciasteczka na choinkę.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas