Pierniczki z lukrem
Możesz udekorować nimi choinkę, abo po prostu schrupać!

Składniki
- 25 dag miodu
- 25 dag cukru brązowego
- 10 dag masła
- 60 dag mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 duże jajka
- łyżeczka sody
- 2 łyżeczki kakao
na lukier
- jedno białko
- szklanka cukru pudru
polewa (dla lubiących czekoladę)
- 2 tabl. czekolady
- szklanka śmietany kremówki 30 proc.
- 6 dag masła
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta: Wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Wbij jajka i dodaj rozpuszczony miód z masłem. Zagnieć ciasto. Owiń je folią i wstaw do lodówki na 2-3 dni. Rozwałkuj je na grubość 4 mm i wytnij pierniki. Potem przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 9 minut w temperaturze 180°C.
Przygotowanie lukru: Białko utrzyj z cukrem na gęstą masę. Lukrem polewaj pierniki, a wykałaczką twórz wzorki.
Przygotowanie polewy (może być zamiast lukru): Rozpuść w garnuszku śmietankę, tabliczki czekolady i masło. Czekoladowa masą polej pierniki i posyp je dodatkowo cukrem lub innymi ozdobami.
Zobacz także: