Reklama

Piernik drożdżowy przekładany powidłami

Typowo świąteczne ciasto. Ten aromat i smak zaskoczy wszystkich!

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2-3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 1 szklanka oleju
  • 7 jajek
  • 50 g świeżych drożdży
  • 350-400 g powideł śliwkowych

Składniki na polewę

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 8 łyżek śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozkrusz. Posyp 2 łyżkami cukru i rozcieraj, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Odstaw. Jajka z pozostałym cukrem utrzyj na jasnokremową, puszystą masę. Miksując, dodaj do niej drożdże, olej i miód. Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną, cynamonem i przyprawą do piernika. Wmieszaj do ucieranej masy. 

2. Ciasto przelej do formy o wymiarach 21 x 32cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 35-40 minut. Po wystudzeniu rozkrój na 3 równe blaty i przełóż je powidłami śliwkowymi. 

Reklama

3. Czekoladę połam na kawałki i razem ze śmietaną kremówką rozpuść w kąpieli wodnej. Gorącą polewę rozprowadź na wierzchu piernika. Odstaw do stężenia. 


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy