Piernik drożdżowy przekładany powidłami
Typowo świąteczne ciasto. Ten aromat i smak zaskoczy wszystkich!
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozkrusz. Posyp 2 łyżkami cukru i rozcieraj, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Odstaw. Jajka z pozostałym cukrem utrzyj na jasnokremową, puszystą masę. Miksując, dodaj do niej drożdże, olej i miód. Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną, cynamonem i przyprawą do piernika. Wmieszaj do ucieranej masy.
2. Ciasto przelej do formy o wymiarach 21 x 32cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 35-40 minut. Po wystudzeniu rozkrój na 3 równe blaty i przełóż je powidłami śliwkowymi.
3. Czekoladę połam na kawałki i razem ze śmietaną kremówką rozpuść w kąpieli wodnej. Gorącą polewę rozprowadź na wierzchu piernika. Odstaw do stężenia.