Piernik śliwkowy z polewą
Smaczne i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto, które udekorujesz wg własnej fantazji.
Składniki
na ciasto
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 duża paczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
na polewę
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek śmietanki kremówki 36 proc.
- płatki lub wiórki kokosa do posypania
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, miód, olej i powidła śliwkowe. Wymieszaj mikserem. W drugiej misce połącz składniki suche: mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piekarnika, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Po jednej łyżeczce mieszanki dodawaj do składników mokrych, miksując.
2. Blachę o wym. 25 x 40 cm wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz 45-50 minut - do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
3. Zrób polewę: w rondelku stop masło. Dodaj kakao, cukier puder i śmietanę. Energicznie ubijaj trzepaczką do połączenia składników. Polewę rozsmaruj na wystudzonym cieście. Udekoruj wiórkami lub płatkami kokosa. Ewentualnie ciasto możesz przełożyć powidłami śliwkowymi.
Zobacz także: