Piernik śliwkowy z polewą
Smaczne i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto, które udekorujesz wg własnej fantazji.
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, miód, olej i powidła śliwkowe. Wymieszaj mikserem. W drugiej misce połącz składniki suche: mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piekarnika, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Po jednej łyżeczce mieszanki dodawaj do składników mokrych, miksując.
2. Blachę o wym. 25 x 40 cm wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz 45-50 minut - do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
3. Zrób polewę: w rondelku stop masło. Dodaj kakao, cukier puder i śmietanę. Energicznie ubijaj trzepaczką do połączenia składników. Polewę rozsmaruj na wystudzonym cieście. Udekoruj wiórkami lub płatkami kokosa. Ewentualnie ciasto możesz przełożyć powidłami śliwkowymi.
Zobacz także: