Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj kolejno żółtka oraz miód, ciągle miksując.
Wsyp mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, kakao i sodę, a na końcu śmietanę 18 proc. Wymieszaj.
Ubij na sztywno białka i dodaj je do masy piernikowej, delikatnie wymieszaj. Wylej ciasto do formy uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w 165 st. Celsjusza przez 50-60 minut. Ostudź.
Powidła podgrzej w garnuszku. Gdy się zagotują, wsyp galaretkę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty i przełóż dżemem z galaretką.
Przygotuj polewę: do podgrzanej śmietany kremówki dodaj połamaną czekoladę. Gdy się roztopi, wymieszaj.
Udekoruj ciasto polewą i płatkami białej czekolady.
Zobacz także: