Piernik z powidłami
Bożonarodzeniowy piernik.
Składniki
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 200 g płynnego miodu
- pół szklanki cukru
- 120 g masła
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 18 proc. tłuszczu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 1 duży słoik powideł śliwkowych (około 400 g)
- 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym lub morelowym
- 120 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki (30 proc.)
- płatki białej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj kolejno żółtka oraz miód, ciągle miksując.
Wsyp mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, kakao i sodę, a na końcu śmietanę 18 proc. Wymieszaj.
Ubij na sztywno białka i dodaj je do masy piernikowej, delikatnie wymieszaj. Wylej ciasto do formy uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w 165 st. Celsjusza przez 50-60 minut. Ostudź.
Powidła podgrzej w garnuszku. Gdy się zagotują, wsyp galaretkę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty i przełóż dżemem z galaretką.
Przygotuj polewę: do podgrzanej śmietany kremówki dodaj połamaną czekoladę. Gdy się roztopi, wymieszaj.
Udekoruj ciasto polewą i płatkami białej czekolady.
Zobacz także: