Pierogi lwowskie
Posyp skwarkami i cebulą by pięknie prezentowały się na talerzu.
Sposób przygotowania:
Mleko zagotuj, dodaj 1 łyżkę masła i mieszaj, aż się rozpuści. Do przesianej mąki wsyp 1 łyżeczkę soli. Powoli wlewaj gorące mleko mieszając łyżką. Gdy nieco przestygnie, przełóż na stolnicę i starannie zagnieć. Przykryj i odstaw na ok. 30 min.
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem. Cebulę zeszklij na 1 łyżce masła. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj kaszę oraz wystudzoną cebulę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Szklanką wytnij krążki. Na środek każdego nałóż farsz, dokładnie zlep brzegi. Partiami gotuj we wrzącej osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotuj jeszcze ok. 3 min. Podawaj okraszone skwarkami i cebulką.
Zobacz także: