Pierogi lwowskie

Posyp skwarkami i cebulą by pięknie prezentowały się na talerzu.

Pierogi Lwowskie
Pierogi Lwowskie123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml gorącego mleka
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g białego sera
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mleko zagotuj, dodaj 1 łyżkę masła i mieszaj, aż się rozpuści. Do przesianej mąki wsyp 1 łyżeczkę soli. Powoli wlewaj gorące mleko mieszając łyżką. Gdy nieco przestygnie, przełóż na stolnicę i starannie zagnieć. Przykryj i odstaw na ok. 30 min. 

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem. Cebulę zeszklij na 1 łyżce masła. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj kaszę oraz wystudzoną cebulę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Szklanką wytnij krążki. Na środek każdego nałóż farsz, dokładnie zlep brzegi. Partiami gotuj we wrzącej osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotuj jeszcze ok. 3 min. Podawaj okraszone skwarkami i cebulką. 

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Pierogi z bryndzą i szpinakiemInteria.tv