Reklama

Pierogi pieczone z grzybami

Pierogi pieczone w piekarniku mają zupełnie inny smak niż gotowane w osolonym wrzątku.

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • sól

Składniki na farsz

  • garść suszonych grzybów,
  • 400 g pieczarek,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło. Siekamy je nożem. Wbijamy jajka, wsypujemy na nie sól. Wlewamy 2-3 łyżki wody. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na godzinę do lodówki.

Dzień wcześniej namaczamy suszone grzyby. Nazajutrz gotujemy je w tej samej wodzie przez ok. pół godziny. Studzimy. Odcedzamy i kroimy. Pieczarki kroimy na małe kawałki. Cebule obieramy i siekamy. Na patelni roztapiamy masło. Szklimy cebulę. Wsypujemy grzyby i dusimy ok. 10 minut. Studzimy. Dodajemy jajka, posiekaną natkę, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką.

Rozwałkowujemy ciasto. Szklanką wycinamy krążki. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy brzegi. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Wykładamy pierogi. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190°C.

Reklama

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy