Pierogi pieczone z grzybami
Pierogi pieczone w piekarniku mają zupełnie inny smak niż gotowane w osolonym wrzątku.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło. Siekamy je nożem. Wbijamy jajka, wsypujemy na nie sól. Wlewamy 2-3 łyżki wody. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Dzień wcześniej namaczamy suszone grzyby. Nazajutrz gotujemy je w tej samej wodzie przez ok. pół godziny. Studzimy. Odcedzamy i kroimy. Pieczarki kroimy na małe kawałki. Cebule obieramy i siekamy. Na patelni roztapiamy masło. Szklimy cebulę. Wsypujemy grzyby i dusimy ok. 10 minut. Studzimy. Dodajemy jajka, posiekaną natkę, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Rozwałkowujemy ciasto. Szklanką wycinamy krążki. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy brzegi. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Wykładamy pierogi. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190°C.
Zobacz także: