Pierogi pieczone z grzybami
Pierogi pieczone w piekarniku mają zupełnie inny smak niż gotowane w osolonym wrzątku.

Składniki
na ciasto
- 300 g mąki,
- 200 g masła,
- 2 jajka,
- sól
na farsz
- garść suszonych grzybów,
- 400 g pieczarek,
- cebula,
- 2 jajka,
- pęczek natki pietruszki,
- łyżka masła,
- 2 łyżki bułki tartej,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło. Siekamy je nożem. Wbijamy jajka, wsypujemy na nie sól. Wlewamy 2-3 łyżki wody. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na godzinę do lodówki.Dzień wcześniej namaczamy suszone grzyby. Nazajutrz gotujemy je w tej samej wodzie przez ok. pół godziny. Studzimy. Odcedzamy i kroimy. Pieczarki kroimy na małe kawałki. Cebule obieramy i siekamy. Na patelni roztapiamy masło. Szklimy cebulę. Wsypujemy grzyby i dusimy ok. 10 minut. Studzimy. Dodajemy jajka, posiekaną natkę, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką.Rozwałkowujemy ciasto. Szklanką wycinamy krążki. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy brzegi. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Wykładamy pierogi. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190°C.
Zobacz także: