Pierogi ruskie
Nie ma jak domowe, tradycyjne pierogi ruskie! Przepis na nie jest zaskakująco prosty, a smak? Z pewnością nie pożałujesz!

Składniki
- 350 g mąki
- jajko
- sól
- 150 ml wody
- 40 g masła do polania
na nadzienie
- 800 g ziemniaków
- 200 g sera twarogowego
- 3-4 cebule
- 30 g masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj i obierz, następnie ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki wymieszaj z twarogiem i zblenduj. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmaż na złoty kolor, wymieszaj z masą twarogowo-ziemniaczaną, dodaj sól i pieprz do smaku. Mąkę utrzyj z jajkiem, dodaj sól i wodę, zagnieć i wyrób ciasto. Podziel na części, włóż do miski i zakryj, aby ciasto nie wyschło. Części ciasta wałkuj na cienko, wytnij krążki (najwygodniej będzie to zrobić za pomocą szklanki). Na środek każdego krążka z ciasta nałóż nadzienie (po około łyżeczce), złóż na pół i dokładnie zlep brzegi. W garnku zagotuj osoloną wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucaj partiami pierogi. Gotuj około trzech minut, do czasu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i wrzucaj kolejne partie. Podawaj polane roztopionym masełkiem.
Zobacz także: