Pierogi z bobem
Przygotowanie:
Do wody dodaj sól oraz olej, wymieszaj. Wlej do przesianej mąki, wymieszaj łyżką a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na około 15 minut.
Bób ugotuj do miękkości w wodzie z odrobiną soli i cukru. Salami lub boczek pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz salami lub boczek. Mieszając, smaż aż cebula się zeszkli. Wystudzony i obrany ze skórek bób rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj przestudzoną cebulę i natkę, wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Foremką lub szklaneczką wytnij niewielkie kółka. Na połowie kółek rozłóż farsz, przykryj pozostałymi kółkami ciasta. Dokładnie zlep brzegi, tworząc falbankę.
Gotuj na małym ogniu w osolonej wrzącej wodzie, przez 5 min od wypłynięcia. Możesz podawać z podsmażoną cebulką, gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem typu greckiego.
Zobacz także: