Pierogi z bobem i boczkiem
Zielone ziarna są niskokaloryczne, pożywne i bardzo smaczne. Sprawdzą się w każdej potrawie – gęstej zupie, farszu do pierogów, a także jako dodatek do sałatek.
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp przesianą przez sito mąkę. Dodaj bardzo miękkie masło, olej i sól. Dolewając stopniowo wodę, miksuj składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i wyrób. Odłóż na kwadrans.
2. Ugotuj bób i obierz go z łupin, jak będzie jeszcze ciepły. Rozgnieć widelcem.
3. Na łyżce oleju podsmaż obrane i posiekane cebule. Po 2 minutach dodaj pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Smaż jeszcze chwilę i dodaj do bobu. Wsyp sól i pieprz oraz trochę papryczki chili, wymieszaj.
4. Ciasto podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj na cienki placek. Wytnij z niego szklanką nieduże kółka.
5. Na każde kółko nałóż czubatą łyżeczkę farszu. Złóż krążek ciasta na pół, formując pieróg. Ulepione pierogi przykryj ściereczką.
6. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Zmniejsz ogień i wrzucaj pierogi partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je przez około 5 minut. Podawaj oprószone papryczką chili i posypane uprażonymi orzeszkami piniowymi.
Zobacz także: