Reklama

Pierogi z bobem i boczkiem

Zielone ziarna są niskokaloryczne, pożywne i bardzo smaczne. Sprawdzą się w każdej potrawie – gęstej zupie, farszu do pierogów, a także jako dodatek do sałatek.

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłej wody

Składniki dodatkowe

  • kilo bobu
  • 2 cebule
  • 200 g wędzonego boczku
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • szczypta suszonej papryczki chili
  • orzeszki pinii

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsyp przesianą przez sito mąkę. Dodaj bardzo miękkie masło, olej i sól. Dolewając stopniowo wodę, miksuj składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i wyrób. Odłóż na kwadrans. 

2. Ugotuj bób i obierz go z łupin, jak będzie jeszcze ciepły. Rozgnieć widelcem. 

3. Na łyżce oleju podsmaż obrane i posiekane cebule. Po 2 minutach dodaj pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Smaż jeszcze chwilę i dodaj do bobu. Wsyp sól i pieprz oraz trochę papryczki chili, wymieszaj. 

4. Ciasto podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj na cienki placek. Wytnij z niego szklanką nieduże kółka. 

5. Na każde kółko nałóż czubatą łyżeczkę farszu. Złóż krążek ciasta na pół, formując pieróg. Ulepione pierogi przykryj ściereczką. 

6. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Zmniejsz ogień i wrzucaj pierogi partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je przez około 5 minut. Podawaj oprószone papryczką chili i posypane uprażonymi orzeszkami piniowymi.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy