Reklama

Pierogi z jabłkiem i cynamonem

Jeśli jesteś fanem potraw na słodko, zdecydowanie musisz wypróbować pierogi z jabłkami. Jest to idealny obiad na lato, gdy temperatury sięgają zenitu.

Przepis jest szybki i prosty, a przede to pyszne danie! Idealnie sprawdzi się, gdy nie masz wielu składników w lodówce.

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 6 jabłek
  • cynamon
  • 1/3 kostki masła

Sposób przygotowania:

1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, a następnie dodajemy trochę soku z cytryny.

2. Dodajemy cukier oraz cynamon i przez ok. 7 minut smażymy na patelni, aby delikatnie zmiękły.

3. Farsz pozostawiam do ostygnięcia i w między czasie przygotowujemy ciasto.

4. Przesiewamy mąkę. 

5. Formujemy z niej piramidę, w której następnie robimy wgłębienie.

6. Dodajemy wodę, sól oraz olej.

7. Ciasto zagniatamy w jednolitą masę, a następnie rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wykrawamy koła.

Reklama

8. Na każdym krążku nanosimy wcześniej przygotowaną masę z jabłek, a następnie formujemy pierożek.

9. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez ok.3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

10. Odcedzamy i umieszczamy pierogi na talerzu polewając je masłem, a następnie posypujemy cynamonem.

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy