Pierogi z jabłkiem i cynamonem
Jeśli jesteś fanem potraw na słodko, zdecydowanie musisz wypróbować pierogi z jabłkami. Jest to idealny obiad na lato, gdy temperatury sięgają zenitu.
Przepis jest szybki i prosty, a przede to pyszne danie! Idealnie sprawdzi się, gdy nie masz wielu składników w lodówce.
1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, a następnie dodajemy trochę soku z cytryny.
2. Dodajemy cukier oraz cynamon i przez ok. 7 minut smażymy na patelni, aby delikatnie zmiękły.
3. Farsz pozostawiam do ostygnięcia i w między czasie przygotowujemy ciasto.
4. Przesiewamy mąkę.
5. Formujemy z niej piramidę, w której następnie robimy wgłębienie.
6. Dodajemy wodę, sól oraz olej.
7. Ciasto zagniatamy w jednolitą masę, a następnie rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wykrawamy koła.
8. Na każdym krążku nanosimy wcześniej przygotowaną masę z jabłek, a następnie formujemy pierożek.
9. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez ok.3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
10. Odcedzamy i umieszczamy pierogi na talerzu polewając je masłem, a następnie posypujemy cynamonem.
Zobacz także: