Pierogi z makrelą
Niezwykle oryginalny przepis na pierożki z rybnym farszem. Gwarantujemy- smak jest obłędny!

Składniki
na ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 180 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
farsz
- 500 g wędzonej makreli
- 3 ogórki kiszone
- gałązka koperku
- 2 łyżki majonezu
- 1 czerwona cebula
- sól i pieprz
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania ciasta: W misce łączymy mąkę z wodą i solą, dokładnie i szybko wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wyrabiamy jeszcze przez 3 min. Następnie foliujemy i odstawiamy do odpoczynku na 20 min.
Sposób przygotowania farszu: Makrelę obieramy ze skóry i pozbywamy się wszystkich ości i rozdrabniamy w placach. Ogórka i cebulę kroimy w kostkę, koperek drobno siekamy, dodajemy majonez i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masa musi być zwarta, by nie wypłynęła z pierogów podczas gotowania. Ciasto na pierogi wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy szklanką bądź ringiem kółka i napełniamy wcześniej przygotowanym farszem. Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez 5 min. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz, dekorujemy posiekanym szczypiorkiem, kwaśną śmietaną i olejem rzepakowym. Tym przepisem zaskoczycie swoich bliskich!