Reklama

Pierogi z makrelą

Niezwykle oryginalny przepis na pierożki z rybnym farszem. Gwarantujemy- smak jest obłędny!

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 180 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Składniki farsz

  • 500 g wędzonej makreli
  • 3 ogórki kiszone
  • gałązka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 czerwona cebula
  • sól i pieprz
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania ciasta: W misce łączymy mąkę z wodą i solą, dokładnie i szybko wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wyrabiamy jeszcze przez 3 min. Następnie foliujemy i odstawiamy do odpoczynku na 20 min. 

Sposób przygotowania farszu: Makrelę obieramy ze skóry i pozbywamy się wszystkich ości i rozdrabniamy w placach. Ogórka i cebulę kroimy w kostkę, koperek drobno siekamy, dodajemy majonez i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masa musi być zwarta, by nie wypłynęła z pierogów podczas gotowania. Ciasto na pierogi wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy szklanką bądź ringiem kółka i napełniamy wcześniej przygotowanym farszem. Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez 5 min. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz, dekorujemy posiekanym szczypiorkiem, kwaśną śmietaną i olejem rzepakowym. Tym przepisem zaskoczycie swoich bliskich!

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: Pierożki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy