Reklama

Pierogi z papryką

Jest zdrowa, zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Można ją wykorzystać w wielu potrawach. Wybierz te, na które masz największą ochotę i wykorzystaj nasze przepisy

Składniki na ciasto

  • 50 dag mąki
  • szklanka letniej wody
  • 14 g suchych drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Składniki na farsz

  • 4 papryki
  • 2 bakłażany
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 pomidory
  • 6 ząbków czosnku
  • mały słoiczek suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto połącz i zagnieć. Włóż do miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia. 

2. Papryki, bakłażany, cebulę i pomidory pokrój w kostkę. Całość przełóż do naczynia razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Wlej 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów i wymieszaj.

3. Warzywa ułóż na blasze i piecz przez 30 minut w temperaturze 220°C. Następnie przełóż je do naczynia i dodaj oregano oraz 5 suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Wystudź. 

Reklama

4. Ciasto podziel na 8 równych części i rozwałkuj na grubość pół centymetra. Na każdy placek nałóż po dwie łyżki farszu i sklej jak pieróg. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, oprósz papryką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie piecz w temp. 250°C przez 12 minut. 

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy