Pierogi z serem
Z idealnym nadzieniem.
Składniki
na ciasto
- 40 dag mąki
- jajko
- łyżka oleju
- sól
na farsz
- 10 dag tłustego twarogu
- 20 dag bryndzy
- 20 dag oscypka
- cebula
- jajko
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Bryndzę połącz ze startym na drobnej tarce oscypkiem i twarogiem. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle i dodaj do sera. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Farsz wymieszaj.
Do mąki dodaj jajko, szczyptę soli i pół szklanki letniej wody z olejem. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulę, przykryj i odstaw na 30 minut. Następnie rozwałkuj na cienki placek.
Szklanką wytnij krążki o średnicy 7 cm. Na środku ułóż po łyżeczce farszu. Zlep brzegi, formując pierogi. Ugotuj je w osolonym wrzątku.
Pierogi podawaj polane roztopionym masłem lub pozostaw do ostygnięcia i zrumień na oleju z posiekaną cebulką.
Zobacz także: