Reklama

Pierogi z serem

Z idealnym nadzieniem.

Składniki na ciasto

  • 40 dag mąki
  • jajko
  • łyżka oleju
  • sól

Składniki na farsz

  • 10 dag tłustego twarogu
  • 20 dag bryndzy
  • 20 dag oscypka
  • cebula
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Bryndzę połącz ze startym na drobnej tarce oscypkiem i twarogiem. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle i dodaj do sera. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Farsz wymieszaj.

Do mąki dodaj jajko, szczyptę soli i pół szklanki letniej wody z olejem. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulę, przykryj i odstaw na 30 minut. Następnie rozwałkuj na cienki placek.

Szklanką wytnij krążki o średnicy 7 cm. Na środku ułóż po łyżeczce farszu. Zlep brzegi, formując pierogi. Ugotuj je w osolonym wrzątku.

Reklama

Pierogi podawaj polane roztopionym masłem lub pozostaw do ostygnięcia i zrumień na oleju z posiekaną cebulką.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy