Reklama

Pierogi z soczewicą

Na stołach babć i mam królowały pyzy, placki i pierogi. Spróbuj ich w nowej wersji!

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz

  • 20 dag soczewicy
  • ugotowane mięso z 1/2 kurczaka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz, majeranek, maggi

Sposób przygotowania:

1. Do przesianej mąki dodać sól, olej, wbić jajko i, wlewając ciepłą wodę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na chwilę. 

2. Mięso z kurczaka obrać z kości i chrząstek. Soczewicę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać odrobinę soli. Miękką odcedzić na sicie, ostudzić. 

3. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na łyżce masła, ostudzić. 

4. Zmielić soczewicę, mięso i cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i maggi. Farsz dobrze wymieszać. 5 Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyciąć szklanką krążki, na każdym układać po łyżeczce farszu, sklejać, gotować w osolonym wrzątku, wyławiać 2 minuty po wypłynięciu. Okrasić masłem, dekorować koperkiem.

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy