Pierogi z soczewicą
Na stołach babć i mam królowały pyzy, placki i pierogi. Spróbuj ich w nowej wersji!
Sposób przygotowania:
1. Do przesianej mąki dodać sól, olej, wbić jajko i, wlewając ciepłą wodę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na chwilę.
2. Mięso z kurczaka obrać z kości i chrząstek. Soczewicę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać odrobinę soli. Miękką odcedzić na sicie, ostudzić.
3. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na łyżce masła, ostudzić.
4. Zmielić soczewicę, mięso i cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i maggi. Farsz dobrze wymieszać. 5 Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyciąć szklanką krążki, na każdym układać po łyżeczce farszu, sklejać, gotować w osolonym wrzątku, wyławiać 2 minuty po wypłynięciu. Okrasić masłem, dekorować koperkiem.
Zobacz także: