Pierogi z soczewicą i cebulką
Pierogi to danie, które gości w każdym polskim domu. Najbardziej popularne są ruskie, ale można je spotkać również w innym wydaniu. Oto sprawdzony przepis na pierogi z soczewicą, które są świetną alternatywą dla tych klasycznych.

Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- pół szklanki ciepłej wody
- pół łyżki masła
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
Sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy i moczymy w zimnej wodzie.
Następnie gotujemy ją w osolonej wodzie ok. 20 minut na małym ogniu.
Cebule kroimy i podsmażamy na patelni. Czekamy aż się zeszkli, co chwilę mieszając.
W między czasie ścieramy marchew na tarce, przeciskamy czosnek przez praskę oraz odsączamy soczewicę.
Wszystko dodajemy do podsmażonej cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
Farsz przekładamy do miski i czekamy aż się ostudzi.
Szklankę mąki, wodę, jajko oraz masło ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy szczyptę soli do smaku.
Rozwałkowujemy i wykrawamy okręgi.
Na przygotowane okręgi nakładamy farsz i formujemy pierogi.
Gotujemy ok. 4 minuty we wrzątku.
Podajemy z cebulką oraz masłem.
Zobacz także: