Pierogi z suszonymi śliwkami

123RF/PICSEL

Składniki

Składniki na 8 porcji:

  • 1,5 szklanki mąka
  • pół szklanki wytrawne białe wino
  • 2-3 łyżki posiekane orzechy włoskie
  • 1 łyżka miód
  • sól
  • mielone goździki
  • 40 dag suszone śliwki
  • cynamon
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka stopione masło
7 i wiecej osób

Suszone śliwki moczyć w winie przez 2-3 godziny. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić w niej zagłębienie, wbić jajko, wlać stopione masło. Stopniowo dolewając wodę, zagnieść pierogowe ciasto.

Orzechy utrzeć z miodem, goździkami i cynamonem. Śliwki odsączyć, nadziać farszem orzechowym.

Ciasto rozwałkować, wycinać z niego niewielkie kółka. Na każdym ułożyć jedną nadzianą śliwkę, dobrze zlepić. Partiami wrzucać na posolony wrzątek. Wyjąć łyżką cedzakową. Pierogi przełożyć na półmisek, polać sklarowanym masłem.

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas