Reklama

Pierogi z suszonymi śliwkami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Składniki na 8 porcji:

  • 1,5 szklanki mąka
  • pół szklanki wytrawne białe wino
  • 2-3 łyżki posiekane orzechy włoskie
  • 1 łyżka miód
  • sól
  • mielone goździki
  • 40 dag suszone śliwki
  • cynamon
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka stopione masło

Suszone śliwki moczyć w winie przez 2-3 godziny. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić w niej zagłębienie, wbić jajko, wlać stopione masło. Stopniowo dolewając wodę, zagnieść pierogowe ciasto.

Orzechy utrzeć z miodem, goździkami i cynamonem. Śliwki odsączyć, nadziać farszem orzechowym.

Ciasto rozwałkować, wycinać z niego niewielkie kółka. Na każdym ułożyć jedną nadzianą śliwkę, dobrze zlepić. Partiami wrzucać na posolony wrzątek. Wyjąć łyżką cedzakową. Pierogi przełożyć na półmisek, polać sklarowanym masłem.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy