Pierożki chinkali

Kuchnia gruzińska jest sycąca, chociaż ciężkawa. Ale jaka pyszna... Wypróbuj przepis na tradycyjne pierożki chinkali i przekonaj się sama!

Gruzińskie pierożki z baraniną, kolendrą i cebulą
Gruzińskie pierożki z baraniną, kolendrą i cebulą123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 450 g mąki pszennej (typ 450)
  • 190 ml ciepłej wody
  • żółtko
  • pół łyżeczki soli

na farsz

  • pół kg mielonej baraniny (można zastąpić wołowiną)
  • duża cebula
  • pęczek kolendry
  • 250 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę. Przełóż ją do miski i poczekaj, aż ostygnie.

2. Dodaj zmielone mięso, posiekaną kolendrę, sól oraz pieprz. Dolej bulion i całość dokładnie wymieszaj.

3. W dużej misce połącz składniki na ciasto. Dokładnie je zagnieć. Rozwałkuj nie za cienko (grubiej niż na pierogi).

4. Za pomocą szerokiej szklanki wytnij koła i nałóż na nie po porcji farszu. Zlep dokładnie, zamykając je na górze. Gotuj chinkali około 10 minut w osolonym wrzątku.

Zobacz także:

Idealne pierogi według Ewy WachowiczStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?