Pierożki z mięsem i pokrzywą
Pokrzywa zawiera bardzo dużo żelaza i ma delikatny, lekko słodki smak. Wystarczy ją przelać wrzątkiem, a przestanie parzyć. Przygotuj z nią niezwykle smaczne i zdrowe pierogi, a na pewno nie pożałujesz!
Sposób przygotowania:
1. Pokrzywę umyj, odsącz i przełóż do blendera. Wlej 100 ml wody i zmiel.
2. Dodaj przesianą przez sito mąkę, sól, olej i pokrzywę (nie odsączaj jej). Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je odrobiną mąki. Zawiń ciasto w ściereczkę i odłóż na blat, na około 30 minut.
3. Przygotuj farsz: obierz i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na maśle. Ostudź i dodaj do drobno pokrojonego mięsa (możesz je też zmielić). Wsyp bułkę tartą, koperek, sól i pieprz ziołowy oraz wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dania z pokrzywą
4. Oprósz stolnicę mąką. Podziel ciasto na trzy części i każdą kolejno rozwałkuj na cienkie placki. Niedużą szklaneczką wytnij kółka. Na połowę z nich nałóż porcję farszu. Przykryj drugim kółeczkiem ciasta i dokładnie zlep brzegi.
5. Zagotuj w dużym garnku wodę z 1/2 łyżeczki soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzucaj partiami pierożki. Zmniejsz ogień, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez dwie minuty. Podawaj z podsmażoną cebulką.
Zobacz także: