Reklama

Pierś kaczki z modrą kapustą

Składniki

  • 4 piersi kaczki
  • 80 ml ciemnego sosu sojowego
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 ziarna jagód jałowca

Składniki na ma kapustę

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 małe cukinie
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g tartej mozzarelli
  • 600 g modrej kapusty
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 150 g prażonych jabłek
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 goździki
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • cynamon

Przygotowanie:

1. Wcześniej zrób marynatę: wymieszaj wino, sos sojowy, posiekany czosnek, rozmaryn, owoce jałowca, sól i pieprz. Włóż do marynaty piersi kaczki i wstaw do lodówki.

2. Obsmaż mięso na patelni na dużym ogniu, a potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 15 min.

3. Kapustę poszatkuj. Przełóż do garnka. Wrzuć rodzynki i wlej sok. Gotuj przez 15 min.

4. Dodaj miód, goździki, szczyptę cynamonu, ocet i prażone jabłka. Gotuj 2-3 minuty.

5. Podawaj gorącą kaczkę z kapustą oraz np. ziemniakami.

Reklama

Zobacz również:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy