Pierś kaczki z modrą kapustą
Składniki
- 4 piersi kaczki
- 80 ml ciemnego sosu sojowego
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 ziarna jagód jałowca
na ma kapustę
- 500 g mięsa mielonego
- 2 małe cukinie
- 3 pomidory
- 2 cebule
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 300 g tartej mozzarelli
- 600 g modrej kapusty
- 1/4 szklanki rodzynek
- 150 g prażonych jabłek
- 30 ml octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 2 goździki
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- cynamon
Przygotowanie:
1. Wcześniej zrób marynatę: wymieszaj wino, sos sojowy, posiekany czosnek, rozmaryn, owoce jałowca, sól i pieprz. Włóż do marynaty piersi kaczki i wstaw do lodówki.
2. Obsmaż mięso na patelni na dużym ogniu, a potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 15 min.
3. Kapustę poszatkuj. Przełóż do garnka. Wrzuć rodzynki i wlej sok. Gotuj przez 15 min.
4. Dodaj miód, goździki, szczyptę cynamonu, ocet i prażone jabłka. Gotuj 2-3 minuty.
5. Podawaj gorącą kaczkę z kapustą oraz np. ziemniakami.
Zobacz również: