Pierś kaczki z soczewicą
Soczewica bardzo pomaga w odchudzaniu dzięki dużej zawartości substancji balastowych, białka i żelaza. poza tym nie trzeba jej namaczać i szybko się gotuje. A ponieważ jest tak kremowa i aksamitna, zastępuje makaron, ryż albo ziemniaki prawie idealnie. Chili, przyprawa 5 smaków i curry sprawią, że będzie ją łatwiej strawić.
Przygotowanie:
Pierś kaczki nacieramy solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków, skórę nacinamy na krzyż. Na teflonowej patelni podsmażamy pierś kaczki najpierw na stronie ze skórą, na małym ogniu około 10 minut, aż się zrumieni. Następnie odwracamy i smażymy kolejne 5 minut. Jeszcze raz odwracamy i bez przykrycia 2-3 minuty mocno rumienimy. Zawijamy pierś w folię aluminiową.
Papryczkę chili rozcinamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne, myjemy, kroimy w drobną kostkę. Cebulę i selera obieramy i także kroimy w drobną kostkę. Chili, cebulę i seler szklimy w wywarze z piersi kaczki, około 5 minut na małym ogniu. Dodajemy soczewicę i mieszamy. Wlewamy 250 ml wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Pomarańczę myjemy gorącą wodą i osuszamy. Skórkę ścieramy. Następnie obieramy aż do miąższu. Pomarańczę kroimy na pół, potem w plasterki grubości palca, a te na kawałki. Odlewamy wypływający przy tym sok i odstawiamy na bok.
Soczewicę przyprawiamy solą, pieprzem cayenne i przyprawą 5 smaków. Dodajemy skórkę, sok i kawałki pomarańczy, podgrzewamy. Do soczewicy wlewamy sok z mięsa, który zebrał się w folii aluminiowej. Pierś kroimy w poprzek włókien w cienkie plasterki i układamy na warzywach.
Przepis pochodzi z książki ""Moja zielona dieta".
Zobacz także: