Pierś w sosie serowym
1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na 6 części i każdą owijamy paskiem wędzonego boczku. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy piersi z boczkiem, aby się podrumieniły. Pod koniec doprawiamy solą i przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
2. Podsmażone piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy 45 minut w 180ºC.
3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy rózgową trzepaczką. Wlewamy bulion warzywny i śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy musztardę, serek śmietankowy, doprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi, solą, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut.
4. Gotowy sos serowy przekładamy do mięsa 25 minut przed końcem pieczenia i zapiekamy.
5. Mięso podajemy na stół w żaroodpornym naczyniu i posypujemy posiekaną natką pietruszki.