Reklama

Pierś w sosie serowym


Składniki na 6 porcji

  • 750 g piersi indyka
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 75 g masła
  • 20 g mąki
  • 50 g śmietany
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki średnio ostrej musztardy
  • 150 g serka śmietankowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na 6 części i każdą owijamy paskiem wędzonego boczku. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy piersi z boczkiem, aby się podrumieniły. Pod koniec doprawiamy solą i przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

2. Podsmażone piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy 45 minut w 180ºC.

3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy rózgową trzepaczką. Wlewamy bulion warzywny i śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy musztardę, serek śmietankowy, doprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi, solą, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut.

Reklama

4. Gotowy sos serowy przekładamy do mięsa 25 minut przed końcem pieczenia i zapiekamy.

5. Mięso podajemy na stół w żaroodpornym naczyniu i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy