Pierś z indyka z morelami
Połączenie owoców i mięsa daje niesamowity smakowy efekt.
Składniki
- 2 kg fileta z indyka
- 20 dag suszonych moreli
- 2 duże winne jabłka
- 1 duża cebula
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki miodu
- 1 kg brukselki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, tymianek, majeranek
Mięso umyć, rozciąć nożem tak, aby powstała kieszeń. Natrzeć z wierzchu i w środku solą, pieprzem i tymiankiem. Cebulę, morele i jabłka pokroić w kostkę, zmieszać z 2 łyżkami majeranku i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem.
Mięso nadziać i obwiązać nitką. Ułożyć w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, piec w temp. 180°C około 90 min. Po 45 min wlać bulion. 15 min przed końcem pieczenia posmarować miodem.
Brukselkę oczyścić, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Indyka pokroić w grube plastry, podawać z brukselką, polać sosem spod mięsa.
Zobacz także: