Piersi kurczaka w potrawce ze szpinakiem
Szukasz pomysłu na niedzielny obiad? Postaw na dania z kurczaka w aromatycznych ziołach.
Sposób przygotowania:
1. Piersi kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w większą kostkę. Szpinak umyj i osusz. Suszone pomidory osącz z zalewy i pokrój w cienkie paseczki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
2. Na patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę i zeszklij ją. Dołóż czosnek oraz kawałki kurczaka. Chwilę podsmaż. Dołóż szpinak. Smaż, aż szpinak zwiędnie i cała woda z niego wyparuje. Wlej śmietanę. Zamieszaj. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pomidory. Zmniejsz ogień. Duś ok. 10 minut. Przypraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Potrawkę podawaj z białym ryżem.
Zobacz także: