Piersi z ziołami a'la cacciatore
Sycący obiad, każdy chętnie skosztuje.
Składniki
- 3 podwójne piersi kurczaka ze skórą
- 1 kg pieczarek
- 25 dag pomidorków cherry
- 2 puszki (po 40 dag) pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu
- 10 dag sera mascarpone
- 5 łyżek śmietany 18 proc.
- 1 cebula
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju
- 1 gałązka rozmarynu
- 8 gałązek tymianku
- sól, pieprz, papryka, cukier
Przygotowanie:
1. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół. Cebulę obrać, posiekać. Pomidory i zioła umyć. Mięso opłukać, filety przekroić na połówki. Wymieszać 3 łyżki mąki i po łyżeczce soli, papryki i pieprzu. W panierce obtoczyć kurczaka, usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor.
2. Kurczaka zdjąć z patelni, włożyć pieczarki, dobrze obsmażyć, dodać rozmaryn i połowę tymianku oraz cebulę. Gdy się zeszkli, wlać pomidory z puszki, poddusić razem, dodać koncentrat wymieszany z łyżką mąki, zagotować, doprawić.
3. Do sosu na patelni wlać wino, bulion, dodać pomidorki cherry, zagotować, doprawić. Przelać do naczynia żaroodpornego, wymieszać z mascarpone i śmietaną. Na wierzchu ułożyć kurczaka. Zapiekać 25 minut w temp. 180°C. Posypać posiekanym tymiankiem.
Zobacz również: