Piersi z ziołami a'la cacciatore
Sycący obiad, każdy chętnie skosztuje.
Przygotowanie:
1. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół. Cebulę obrać, posiekać. Pomidory i zioła umyć. Mięso opłukać, filety przekroić na połówki. Wymieszać 3 łyżki mąki i po łyżeczce soli, papryki i pieprzu. W panierce obtoczyć kurczaka, usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor.
2. Kurczaka zdjąć z patelni, włożyć pieczarki, dobrze obsmażyć, dodać rozmaryn i połowę tymianku oraz cebulę. Gdy się zeszkli, wlać pomidory z puszki, poddusić razem, dodać koncentrat wymieszany z łyżką mąki, zagotować, doprawić.
3. Do sosu na patelni wlać wino, bulion, dodać pomidorki cherry, zagotować, doprawić. Przelać do naczynia żaroodpornego, wymieszać z mascarpone i śmietaną. Na wierzchu ułożyć kurczaka. Zapiekać 25 minut w temp. 180°C. Posypać posiekanym tymiankiem.
Zobacz również: