Pikantna kula serowa
Składniki
- 1 opakowanie śmietan-fix
- 30 dag feta
- mielona papryka (ostra i słodka)
- 10 dag ser pleśniowy
- pół szklanki śmietanka kremówka
- orzechy, krakersy, winogrona jako dodatek
- 4 łyżki sherry
10 min
5-6 osób
Ser pleśniowy przetrzyj przez sito. Dodaj 10 dag fety. Utrzyj na jednolitą masę dolewając 2 łyżki sherry.
Resztę fety utrzyj z pozostałą sherry, łyżeczką słodkiej papryki i szczyptą ostrej. Śmietankę ubij ze śmietan-fix i po połowie dodaj do obu mas. Wymieszaj.
Stożkowatą miskę nasmaruj olejem. Napełnij najpierw masą paprykową, na niej ułóż masę z sera pleśniowego. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw przynajmniej na 2 godziny do lodówki. Następnie ostrożnie wybij kulę na talerz. Obłóż krakersami, orzechami i winogronami. Podawaj na przekąskę. Jako dodatek serwuj wino.