Pikantna potrawka z jagnięciny z morelami
W kuchni perskiej bazą potrawki może być niemal każde połączenie mięsa i warzyw, a nawet owoców. Dodawanie owoców do mięsa jest typowe dla naszej tradycji i znalazło naśladowców zarówno w Indiach, jak i w Afryce Północnej. Zauważyłam, że kiedy przyrządzam to danie przy świadkach, ludzie zawsze pytają mnie, czy nie przesadzam z przyprawami. Później jednak okazuje się, że wszystkie smaki spoiły się w aromatyczną, harmonijną całość. W pysznym sosie pływają słodziutkie, pulchne morele, które smakują tak, jakby były świeżo zebrane.
Przygotowanie:
Rozgrzej duży rondel na średnim ogniu (na kuchence gazowej) albo na dość dużym (na kuchence elektrycznej).
Wlej do niego tyle oliwy, żeby przykryła dno, wrzuć cebulę i smaż ją, aż lekko przyrumieni się na brzegach. Dodaj do rondla mięso, wymieszaj je z cebulą i smaż, mieszając, żeby się zrumieniło, a nie udusiło. Wsyp do mięsa przyprawy, dodaj soli, wszystko wymieszaj, dołóż miód i wymieszaj jeszcze raz. Wlej do rondla tylko tyle wody, żeby przykryć składniki, zmniejsz ogień i gotuj potrawkę na wolnym ogniu 1¼ godziny, od czasu do czasu mieszając, żeby nie przywarła.
Po tym czasie dodaj do potrawki morele, wymieszaj ją i gotuj jeszcze co najmniej 45 minut. Podawaj danie z ryżem basmati albo z podpłomykiem.
Przepis pochodzi z książki Sabriny Ghayour "Persiana", przekład Dorota Malina, wyd. Insignis Media 2017.