Pikantna zupa na bazie sosu suki (su ki nam)

Pikantna zupa na bazie sosu suki (su ki nam)
Pikantna zupa na bazie sosu suki (su ki nam)materiały prasowe

Składniki

  • 3 duże liście kapusty pekińskiej pokrojone w plastry
  • 2 pieczarki pokrojone w plasterki
  • ½ czerwonej papryki pokrojonej w słupki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 100 g drobno pokrojonego kurczaka
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu suki
  • 1 jajko
  • 100 g suszonego makaronu sojowego namoczonego w gorącej wodzie przez 10 minut
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 szklanki wody
  • garść posiekanego szczypiorku
  • kilka łodyg szpinaku wodnego (można pominąć)

na sos:

  • 1 szklanka wody
  • ½ pęczka kolendry wraz z łodygami i korzeniami (jeśli brak tajskiej kolendry, należy użyć zwykłej i dodać z łodygami)
  • 1 szklanka sosu chilli
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki cukru palmowego lub białego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki sosu ostrygowego
  • szczypta soli
  • 2 ½ łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki sezamu jasnego, uprażonego
  • 2 czerwone papryczki chilli drobno posiekane do dekoracji
  • 1/2 pęczka kolendry do dekoracji (same liście)
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku do dekoracji
dla 4 osób
materiały prasowe
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?