Pikantna zupa na bazie sosu suki (su ki nam)
Zupa Południa o nietypowej nazwie. Sam sos suki wywodzi się z Japonii i w wersji japońskiej serwowany jest do nabe - kociołka, w którym biesiadnicy wspólnie smażą kondymenty maczane potem w surowym jajku i właśnie w sosie suki.
W Tajlandii również znajdziemy restauracje, gdzie suki podaje się we wspólnym garnku, w którym goście gotują warzywa, grzyby i mięsa.
I dlatego, kiedy zapraszam przyjaciół na ZUPĘ SUKI, często słyszę ich śmiech, ze względu na dwuznaczną nazwę sosu.
We współczesnym tajskim wydaniu to nic innego jak zupa z makaronem sojowym, jajkiem i warzywami, do której dodaje się sos suki powstały na bazie papryczek chilli, sosu chilli, czosnku, sezamu i kilku innych składników. Zachęcam wszystkich do samodzielnego wykonania sosu.
Jeśli czas na to nie pozwoli, w sklepach z etniczną żywnością można znaleźć gotowy. Ważne, by na koniec udekorować go świeżym czosnkiem, papryczką chilli i drobno posiekaną kolendrą.
Składniki
- 3 duże liście kapusty pekińskiej pokrojone w plastry
- 2 pieczarki pokrojone w plasterki
- ½ czerwonej papryki pokrojonej w słupki
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 100 g drobno pokrojonego kurczaka
- 1 łyżeczka cukru palmowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu suki
- 1 jajko
- 100 g suszonego makaronu sojowego namoczonego w gorącej wodzie przez 10 minut
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 szklanki wody
- garść posiekanego szczypiorku
- kilka łodyg szpinaku wodnego (można pominąć)
na sos:
- 1 szklanka wody
- ½ pęczka kolendry wraz z łodygami i korzeniami (jeśli brak tajskiej kolendry, należy użyć zwykłej i dodać z łodygami)
- 1 szklanka sosu chilli
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki cukru palmowego lub białego
- 2 łyżki sosu rybnego
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
- 1-2 łyżki sosu ostrygowego
- szczypta soli
- 2 ½ łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki sezamu jasnego, uprażonego
- 2 czerwone papryczki chilli drobno posiekane do dekoracji
- 1/2 pęczka kolendry do dekoracji (same liście)
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku do dekoracji
Przygotowanie sosu:
Do blendera wrzuć kolendrę wraz z łodygami i korzeniami. Następnie sos chilli, czosnek i papryczki chilli. Zmiksuj na gładką masę z dodatkiem 2 łyżek wody. Gdy składniki będą dobrze zmiksowane, dodaj resztę wody i zmiksuj na gładką masę. Przełóż do garnka i zacznij podgrzewać.
Gdy zacznie się gotować, dodaj cukier, sosy ostrygowy, rybny, olej sezamowy oraz szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj sezam i sok z limonki. Przełóż do miseczki i udekoruj posiekaną kolendrą, czosnkiem i papryczką chilli.
Przygotowanie zupy:
Na rozgrzany wok z olejem wrzuć czosnek i kurczaka. Następnie dodaj kapustę pekińską i wodny szpinak oraz wlej 2 szklanki wody. Dodaj makaron, pieczarki, paprykę i sos suki wraz z cukrem i sosem rybnym. Gotuj
przez chwilę. Obok w miseczce roztrzep widelcem jajko. Wlej na całą powierzchnię woka i zostaw na chwilę. Dopiero po chwili wymieszaj.
Przepis pochodzi z książki: "W mojej tajskiej kuchni"