Reklama

Pikantna zupa na bazie sosu suki (su ki nam)

Zupa Południa o nietypowej nazwie. Sam sos suki wywodzi się z Japonii i w wersji japońskiej serwowany jest do nabe - kociołka, w którym biesiadnicy wspólnie smażą kondymenty maczane potem w surowym jajku i właśnie w sosie suki.

W Tajlandii również znajdziemy restauracje, gdzie suki podaje się we wspólnym garnku, w którym goście gotują warzywa, grzyby i mięsa.

I dlatego, kiedy zapraszam przyjaciół na ZUPĘ SUKI, często słyszę ich śmiech, ze względu na dwuznaczną nazwę sosu.

We współczesnym tajskim wydaniu to nic innego jak zupa z makaronem sojowym, jajkiem i warzywami, do której dodaje się sos suki powstały na bazie papryczek chilli, sosu chilli, czosnku, sezamu i kilku innych składników. Zachęcam wszystkich do samodzielnego wykonania sosu.

Reklama

Jeśli czas na to nie pozwoli, w sklepach z etniczną żywnością można znaleźć gotowy. Ważne, by na koniec udekorować go świeżym czosnkiem, papryczką chilli i drobno posiekaną kolendrą.


Składniki dla: dla 4 osób

Składniki

  • 3 duże liście kapusty pekińskiej pokrojone w plastry
  • 2 pieczarki pokrojone w plasterki
  • ½ czerwonej papryki pokrojonej w słupki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 100 g drobno pokrojonego kurczaka
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu suki
  • 1 jajko
  • 100 g suszonego makaronu sojowego namoczonego w gorącej wodzie przez 10 minut
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 szklanki wody
  • garść posiekanego szczypiorku
  • kilka łodyg szpinaku wodnego (można pominąć)

Składniki na sos:

  • 1 szklanka wody
  • ½ pęczka kolendry wraz z łodygami i korzeniami (jeśli brak tajskiej kolendry, należy użyć zwykłej i dodać z łodygami)
  • 1 szklanka sosu chilli
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki cukru palmowego lub białego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki sosu ostrygowego
  • szczypta soli
  • 2 ½ łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki sezamu jasnego, uprażonego
  • 2 czerwone papryczki chilli drobno posiekane do dekoracji
  • 1/2 pęczka kolendry do dekoracji (same liście)
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku do dekoracji

 Przygotowanie sosu:

Do blendera wrzuć kolendrę wraz z łodygami i korzeniami. Następnie sos chilli, czosnek i papryczki chilli. Zmiksuj na gładką masę z dodatkiem 2 łyżek wody. Gdy składniki będą dobrze zmiksowane, dodaj resztę wody i zmiksuj na gładką masę. Przełóż do garnka i zacznij podgrzewać.

Gdy zacznie się gotować, dodaj cukier, sosy ostrygowy, rybny, olej sezamowy oraz szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj sezam i sok z limonki. Przełóż do miseczki i udekoruj posiekaną kolendrą, czosnkiem i papryczką chilli.

Przygotowanie zupy:

Na rozgrzany wok z olejem wrzuć czosnek i kurczaka. Następnie dodaj kapustę pekińską i wodny szpinak oraz wlej 2 szklanki wody. Dodaj makaron, pieczarki, paprykę i sos suki wraz z cukrem i sosem rybnym. Gotuj

przez chwilę. Obok w miseczce roztrzep widelcem jajko. Wlej na całą powierzchnię woka i zostaw na chwilę. Dopiero po chwili wymieszaj.

  Przepis pochodzi z książki: "W mojej tajskiej kuchni"

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy