Pikantna zupa z bobu
Zupa najlepiej smakuje po ok. godzinie, gdy wszystkie składniki się przegryzą.

Składniki
- 1/2 kg bobu
- 2 cebule czerwone
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże pomidory
- 3 łyżki oliwy
- 2-3 papryczki chili
- 1 l bulionu z warzyw i kurczaka (filet)
- natka pietruszki lub kolendra
- sól, pieprz, kurkuma
Przygotowanie:
Ugotuj bób na twardo (zwykle wystarcza ok. 10 minut), a następnie obierz ziarna ze skórek. W garnku podsmaż na oliwie posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone chili i smaż ok. 5 minut.
Pomidory sparz, by łatwiej obrać je ze skórek. Pokrój w kostkę. Ugotuj bulion na warzywach i pokrojonej w paski piersi z kurczaka. (Uwaga! Kurczaka możesz też lekko ugrillować, zamiast gotować w bulionie). Przypraw do smaku, następnie zalej nim wcześniej podsmażone warzywa.
5 minut przed końcem gotowania dodaj wcześniej obrany bób. Dopraw do smaku. Gotowe.
Zupę przed podaniem posyp ją natką pietruszki i ewentualnie niewielką ilości mozzarelli. Rada: zamiast kurczaka możesz dodać wędzony boczek lub w ogóle zrobić zupę w wersji wegetariańskiej. A jeśli nie masz ochoty na zupę, przygotuj sałatkę z ugotowanym bobem i kiełbasą chorizo.
Zobacz także: