Pikantne francuskie muffinki
Są pyszne na ciepło i zimno.
Składniki
- 1 i 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- pomidorki koktajlowe
- 100 g szalotki
- 4 jaja
- 200 ml mleka
- 10 plasterków szynki konserwowej
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Umyte pomidorki i szalotkę kroimy w plastry, a szynkę w nieduże kawałki. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty. Formy do muffinek smarujemy masłem i dokładnie wykładamy ciastem, które powinno lekko wystawać po bokach.
Jaja ubijamy na parze na puszystą masę. Łączymy z mlekiem. Dodajemy pokrojone pomidorki, szalotkę i szynkę, doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz dużą ilością pieprzu, delikatnie mieszamy. Powstałą masą wypełniamy formy do muffinek wyłożone ciastem francuskim. Pieczemy 20-25 minut w 180ºC.
Babeczki studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Układamy na dużym talerzu i podajemy jeszcze ciepłe lub na zimno.
Zobacz także: