Reklama

Pikantne francuskie muffinki

Są pyszne na ciepło i zimno.

Składniki

  • 1 i 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • pomidorki koktajlowe
  • 100 g szalotki
  • 4 jaja
  • 200 ml mleka
  • 10 plasterków szynki konserwowej
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Umyte pomidorki i szalotkę kroimy w plastry, a szynkę w nieduże kawałki. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty. Formy do muffinek smarujemy masłem i dokładnie wykładamy ciastem, które powinno lekko wystawać po bokach.

Jaja ubijamy na parze na puszystą masę. Łączymy z mlekiem. Dodajemy pokrojone pomidorki, szalotkę i szynkę, doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz dużą ilością pieprzu, delikatnie mieszamy. Powstałą masą wypełniamy formy do muffinek wyłożone ciastem francuskim. Pieczemy 20-25 minut w 180ºC.

Reklama

Babeczki studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Układamy na dużym talerzu i podajemy jeszcze ciepłe lub na zimno.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy