Pikantne muffinki
Potrawy z piekarnika smakują niemal każdemu. Wiele z nich można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj!

Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- łyżka ostrego ketchupu
- 1/4 szklanki oleju
- pół strąka czerwonej papryki
- 4 plastry wędzonej szynki
- cebula
- 10 dag twardego sera
- łyżka siekanej natki
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:1. Szynkę, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. 2. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzep z mlekiem i olejem. Dodaj ketchup, natkę pietruszki i posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. 3. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości. Piecz w 180°C około 25 minut (do suchego patyczka).Zobacz także: