Pikantne pieczone udka

Pikantne udka to wyśmienity pomysł na aromatyczny obiad dla całej rodziny. Podawaj z domowymi frytkami i surówką.

Czosnek dodaje smaku i aromatu wielu daniom mięsnym, mącznym oraz warzywnym
Czosnek dodaje smaku i aromatu wielu daniom mięsnym, mącznym oraz warzywnym123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 udka
  • 2 główki czosnku
  • jabłko
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • po pół łyżeczki chili, pieprzu, mielonego imbiru, majeranku oraz rozmarynu
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

1. Udka dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

2. Wymieszaj przyprawy i natrzyj nimi mięso ze wszystkich stron. Wstaw na 2 godziny do lodówki. l Następnie wyjmij i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.

3. Obierz czosnek. Jabłko umyj i pokrój w ósemki. Obłóż nimi mięso.

4. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piecz około godziny.

5. 15 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby mięso ładnie się przyrumieniło.

Zobacz także:

Zapiekanka brokułowa z kurczakiemStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?