Pikantne placki z batatem
Ciekawa alternatywa dla kolacji- pikantne placki z batatem.
Składniki
- 15 dag kiełbasy chorizo
- batat
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- olej
- 4 cebulki dymki ze szczypiorem
- papryczka jalapeno
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 30 dag sera mozzarella
- salsa pomidorowa
- 4 tortille
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Batat i kiełbasę chorizo obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju (batat musi mieć być lekko zrumieniony). Następnie dodaj kukurydzę, dymkę i papryczkę jalapeno pokrojoną w plasterki.
2. Całość chwilę podsmaż i dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
3. Na każdej połowie placka rozłóż poszarpany palcami ser mozzarella, farsz i kukurydzę. Posyp kolejną warstwą sera i złóż tortille na pół. Smaż około 2 minut z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż uzyskasz rumiany kolor.
4. Podawaj z pomidorową salsą.
Zobacz także: