Pikantne placki z batatem

Ciekawa alternatywa dla kolacji- pikantne placki z batatem.

Placek z batatami
Placek z batatami123RF/PICSEL

Składniki

  • 15 dag kiełbasy chorizo
  • batat
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • olej
  • 4 cebulki dymki ze szczypiorem
  • papryczka jalapeno
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 30 dag sera mozzarella
  • salsa pomidorowa
  • 4 tortille
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Batat i kiełbasę chorizo obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju (batat musi mieć być lekko zrumieniony). Następnie dodaj kukurydzę, dymkę i papryczkę jalapeno pokrojoną w plasterki.

2. Całość chwilę podsmaż i dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.

3. Na każdej połowie placka rozłóż poszarpany palcami ser mozzarella, farsz i kukurydzę. Posyp kolejną warstwą sera i złóż tortille na pół. Smaż około 2 minut z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż uzyskasz rumiany kolor.

4. Podawaj z pomidorową salsą.

Zobacz także:

Kanapka z batatamiStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas