Pikantne placuszki rybne
Kolejne nietypowe placki. Tym razem rybne, doprawione na styl azjatycki. Są pikantne i wyraziste w smaku. Zestawiłam je z lekkim dipem jogurtowym z dodatkiem soku z limonki - pisze Malwina Bareło, autorka książki "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy".


Składniki
- 200 g ryby o białym mięsie bez skóry i ości (np. dorsza)
- 1 szklanka mleka
- 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 3 jajka
- 45 g mąki pszennej
- Sól do smaku
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Rybę kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w rondelku, wlewamy mleko. Gotujemy przez 5 minut. Rybę odcedzamy, studzimy i dzielimy w dłoniach na malutkie kawałki. Cebulę dymkę i szczypior drobno siekamy.
W misce umieszczamy pastę curry, jajka, mąkę, sól. Mieszamy dokładnie do połączenia. Dodajemy rybę, cebulę i szczypior. Ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy małe porcje ciasta. Smażymy na niedużym ogniu po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Placki odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Jemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu.
Przechowywanie:
W szczelnym pojemniku w lodówce do dwóch dni.
Dip z limonką
Składniki
- 60 g naturalnego serka kanapkowego
- 60 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z limonki
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Przechowywanie:
W zamkniętym pojemniku w lodówce do dwóch dni.
Przepis pochodzi z książki Malwiny Bareło "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy". Znak Horyzont. Premiera: październik 2020 r.
