Pikantne risotto z prawdziwkami i rukolą
Szlachetnego smaku świeżych leśnych grzybów z niczym nie da się porównać!
Składniki
- 1 filiżanka ryżu do risotto (arborio)
- 6-8 prawdziwków (lub innych leśnych grzybów)
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 garść rukoli
- sól, chili w płatkach
Sposób przygotowania:
1. Grzyby oczyścić, dobrze wypłukać, pokroić na plasterki. Podsmażyć krótko (3-4 minuty) na łyżce masła, zdjąć z patelni. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, wrzucić do rondla na rozgrzaną oliwę, zeszklić. Dodać suchy ryż, wymieszać. Podsmażać 4 minuty, aż ziarna staną się szkliste.
2. Do ryżu wlać wino, lekko wymieszać, gotować 3 minuty, aż płyn odparuje. Stopniowo, niewielkimi partiami, dolewać do ryżu wrzący bulion. Każda porcja musi być przed wlaniem kolejnej całkowicie wchłonięta przez ziarna. Gotować do miękkości ryżu, około 15-20 minut.
3. Po 10 minutach gotowania ryżu dodać do niego grzyby, delikatnie wymieszać. Gdy ryż będzie miękki, zdjąć garnek z ognia. Dodać 1 łyżkę masła i łyżkę parmezanu oraz sól i chili w płatkach. Dokładnie wymieszać, przykryć patelnię pokrywką i odstawić na 5 minut. Podawać gorące, posypane pozostałym serem i listkami rukoli.
Zobacz także: