Reklama

Pikantne udka

Duszone w aromatycznym sosie.

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 80 dag pomidorów
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek oregano
  • 4 udka kurczaka
  • 250 ml białego wina
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie:

Cebule obrać, przekroić na pół, a następnie pokroić w plasterki. Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Papryki rozkroić, pozbawić pestek, miąższ pokroić na kawałeczki. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i zdjąć skórkę. Miąższ oczyścić z pestek, pokroić w grubą kostkę. Oregano opłukać, osuszyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę posiekać.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i paprykę, smażyć ok. 5 minut. Pod koniec oprószyć pieprzem, solą i słodką papryką. Dołożyć pomidory, czosnek oraz posiekane oregano. Razem dusić 20 minut na średnim płomieniu.

Reklama

Udka opłukać, osuszyć. Zrumienić na pozostałym oleju. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i papryką. Włożyć do warzywnego sosu. Wlać wino. Dusić 40 minut. Pod koniec ponownie przyprawić do smaku. Przed podaniem danie udekorować odłożonym oregano.

Zobacz także:



Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy