Pikantne udka
Duszone w aromatycznym sosie.

Składniki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 80 dag pomidorów
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1 pęczek oregano
- 4 udka kurczaka
- 250 ml białego wina
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Przygotowanie:
Cebule obrać, przekroić na pół, a następnie pokroić w plasterki. Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Papryki rozkroić, pozbawić pestek, miąższ pokroić na kawałeczki. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i zdjąć skórkę. Miąższ oczyścić z pestek, pokroić w grubą kostkę. Oregano opłukać, osuszyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i paprykę, smażyć ok. 5 minut. Pod koniec oprószyć pieprzem, solą i słodką papryką. Dołożyć pomidory, czosnek oraz posiekane oregano. Razem dusić 20 minut na średnim płomieniu.
Udka opłukać, osuszyć. Zrumienić na pozostałym oleju. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i papryką. Włożyć do warzywnego sosu. Wlać wino. Dusić 40 minut. Pod koniec ponownie przyprawić do smaku. Przed podaniem danie udekorować odłożonym oregano.
Zobacz także: