Skład na 15 porcji: 2 kg mięsa wołowego na gulasz, 450 g mrożonego groszku, po 500 g cebuli i pieczarek, 2 l rosołu, 2-3 papryczki chili, 200 g kwaśnej śmietany, sól, 4-5 łyżek oleju, 2 łyżki mąki, pieprz cayenne.
Cebulę kroimy w krążki. Pieczarki obieramy ze skóry - większe kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Papryczki chili drobno siekamy. Groszek rozmrażamy na sitku.
Mięso myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami, doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy partiami na oleju. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Podsmażamy cebulę z pieczarkami, dodajemy do mięsa razem z zielonym groszkiem, papryczkami chili, solą oraz pieprzem. Zalewamy rosołem, mieszamy. Pieczemy pod przykryciem ok. 2 godzin w 200ºC. Pod koniec gulasz zaprawiamy śmietaną z mąką i pieczemy jeszcze 10 minut.