Reklama

Pikantny sernik

Bardzo oryginalny przepis na sernik.

Składniki na ciasto

  • 18 dag mąki pszennej
  • 12 dag zimnego masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na masę

  • 1 kg twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • ½ szklanki śmietanki kremówki 30 proc.
  • 20 dag zielonego groszku
  • 4 łyżki posiekanego koperku s
  • sól
  • biały i czerwony pieprz

Przygotowanie

Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz formę do tarty. Spód w kilku miejscach nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz około 15 min w temperaturze 180°C. Następnie usuń papier wraz z fasolą i piecz jeszcze ok. 5 minut. Wystudź.

Umyty groszek wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj ok. 10 min, aż będzie miękki. Następnie odcedź i włóż do miski z lodowatą wodą (dzięki temu zachowa kolor). Osącz na sicie. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Do twarogu wlej śmietankę, zmiksuj. Dopraw solą oraz pieprzem. Następnie wlej przestudzoną żelatynę,dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj groszek oraz połowę koperku, wymieszaj. Masę przełóż na upieczony spód. Włóż do lodówki na kilka godzin. Udekoruj pozostałym koperkiem i zmielonym czerwonym pieprzem.

32/2016 Świat i Ludzie

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy