Pikantny tort porowy
Składniki
Składniki na 12 porcji:
- 2 gałązki natka pietruszki
- 3 dag orzechy pinii
- 5 jajko
- 37,5 dag seler naciowy
- 40 dag gęsta śmietana
- sól
- 35 dag pory
- 20 dag mąka
- gałka muszkatołowa
- 12,5 dag pekolwany schab w plasterkach
- 10 dag masło
- 50 dag marchewka
- tłuszcz do formy
Masło pokroić na kawałki, wymieszać z 1/4 łyżeczki soli i orzeszkami piniowymi. Dodać mąkę i 1-2 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Marchew obrać, pokroić w plasterki. Pory i seler naciowy pociąć na kawałeczki. Warzywa gotować 5 minut w posolonej wodzie. Odcedzić. Jajka rozkłócić ze śmietaną. Masę przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować schłodzone ciasto na placek o śr. 25 cm. Tortownicę posmarować tłuszczem. Spód i brzegi tortownicy (na wysokość ok. 1 cm) wylepić plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Spód z ciasta najpierw przykryć plasterkami schabu, następnie warzywami i listkami natki pietruszki. Polać sosem śmietanowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 75 minut (ewentualnie pod koniec przykryć wierzch tortu folią, by się nie przypalił). Tort można podawać z ziołowym twarożkiem.