Pilaw z cieciorką

Ryż odkryty na nowo- kucharze na całym świecie tworzą z niego wspaniałe dania. Tylko wybierać!

Do dania warto dosypać szczyptę cynamonu, szafranu i dodać garść migdałów
Do dania warto dosypać szczyptę cynamonu, szafranu i dodać garść migdałów123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 dag piersi kurczaka
  • 4 marchwie
  • 1 cebula
  • 2 szklanki ryżu
  • 10 dag ciecierzycy z puszki
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 litr bulionu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ryż wypłukać, zalać 3 szklankami osolonego wrzątku, zostawić w wodzie.

2. Cebulę pokroić w piórka, mięso w małą kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na oleju zeszklić cebulę, dodać mięso i smażyć do zrumienienia.

3. Dodać połowę marchwi, smażyć kilka minut. Zalać gorącym bulionem ponad powierzchnię składników (i w razie potrzeby wodą), dusić. Po 10 min dodać resztę marchwi, ciecierzycę, rodzynki, przyprawy, włożyć cały czosnek. Dodać odcedzony ryż, gotować, aż ziarna będą miękkie, ale nie rozklejone.

Zobacz także:

Buraczki zasmażane - obiadowy smak dzieciństwaInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?